Bruxisme

S’anomena bruxisme a l’hàbit inconscient que comporta un serrament o fregament de les dents durant la nit o el dia. Sol ser conseqüència de situacions que requereixen una gran concentració o molta tensió i hi reaccionem de manera inconscient “serrant” les dents.

Molt poques vegades es visita al dentista per aquest motiu. Normalment és el professional que, en realitzar la revisió bucal rutinària, ho detecta.

El fet de prémer les dents és molt més freqüent durant les hores nocturnes, ja que quan estem dormint no actuen els sistemes d’alerta que tenim durant la vigília. De totes maneres, al llarg del dia, quan estem concentrats en la nostra feina, conduint, estudiant, o mirant la televisió, també es produeix aquest hàbit de prémer les dents, aleshores el nostre mecanisme d’alerta ens ajuda per tal que no ho fem durant un període molt llarg de temps o amb massa força.

El bruxisme està quasi sempre relacionat amb situacions d’estrès, ansietat, nervis o petites frustracions quotidianes. Aquesta alteració funcional comporta tota una sèrie de conseqüències, com ara el desgast de les dents anteriors i dels queixals. En alguns casos hi ha pacients que relaten que al despertar-se al matí senten una sensació com de “sorreta” a la boca; això és a causa del deteriorament de les matèixes dents.

Per norma, les dents anteriors són les primeres en perdre substància dental, sobretot els ullals.  Poc a poc, es va disminuint l’alçada original de les dents, fent-se més petites i curtes. Malauradament, totes aquestes alteracions de l’estructura dental, fan que les dents siguin més sensibles als canvis de temperatura, àcids, etc. Fent-les més propenses a tenir càries, així com creant zones retentives on es queden restes de menjar.

El bruxisme pot anar acompanyat de problemes de contractures i dolors musculars de cap i coll i alteracions a l’articulació temporomandibular, que és l’encarregada d’unir la nostra mandíbula amb el crani.

Altres símptomes que es poden detectar en pacients amb bruxisme són els següents:

Nota sorolls en obrir i tancar la boca.

Té dolor a la mandíbula.

Les dents i les genives s’han tornat més sensibles.

Les dents no encaixen com abans.

Acostuma a tenir mal de cap i dolor a les cervicals.

S’aixeca al matí amb malestar o molèsties a la zona bucal.

Li han dit que durant la nit fa sorolls en fregar les dents.

Se li ha trencat alguna dent o queixal o li cauen fundes o empastaments.

Es mossega la llengua amb freqüència i nota mobilitat a les dents.

Es queixa de mal d’orella o de sorolls al seu interior.

Com a mesura de prevenció seria bo evitar:

Mastegar xiclets.

Mossegar-se les ungles o objectes com bolígrafs, etc.

Mastegar només per un sol costat.

No reimplantar les dents perdudes.

Males postures de coll i esquena en seure o dormir amb coixins inadequats.

Prendre excitants com el cafè.

El tractament  més utilitzat pel bruxisme és una fèrula oclusal o placa de descàrrega (de relaxació). Aquests aparells es fan a mida, amb un material plàstic, transparent, flexible o dur, que segons cada cas es col·loca a nivell de l’arcada superior o inferior. Quan fem servir la fèrula, les dents contacten amb el plàstic i permeten que la mandíbula es recol·loqui en una posició adequada, relaxant els músculs masticatoris i disminuint la pressió sobre les dents. Això evita que es vagin desgastant i deteriorant.

La majoria de pacients han de portar la fèrula de descàrrega durant la nit. També és important realitzar alguns canvis en l’alimentació, exercicis, fisioteràpia, tècniques de relaxació i en determinats casos és necessària l’ajuda de la psicoteràpia o tractament farmacològic. El temps de durada del tractament sol ser llarg, i en alguns casos per sempre. És important que el professional valori cada cas i determini quin és el tractament més adequat.

Dres. Eva Marcè Termes i Mariona Sagarra Valls
Centre Dental Marcè i Sagarra

Comparteix: