Canvis hormonals i salut dental
Els canvis hormonals tenen un paper molt important al llarg de la vida de les dones. Aquests canvis afecten directament la salut bucodental.
En moments de canvis hormonals significatius com ho són l’adolescència, l’embaràs i la menopausa, les dones podem experimentar una major predisposició a patir problemes dentals.
Els estrògens i la progesterona poden influir en els teixits bucals, les genives, la saliva i, fins i tot, en la resposta immunitària davant bacteris. Entendre aquests canvis i les seves conseqüències és essencial per prevenir i mantenir una bona salut bucodental al llarg de la vida.
Aquests són els principals aspectes a considerar en cada etapa:
- A l’adolescència: Els nivells de progesterona i estrògens augmenten, fet que pot provocar una major sensibilitat de les genives, a vegades amb inflamació i sagnat. Això fa que les adolescents siguin més susceptibles a l’aparició de càries, especialment si no es té una bona higiene bucal.
- Durant l’embaràs: Els canvis hormonals poden augmentar la sensibilitat de les genives, afavorint una condició coneguda com a “gingivitis de l’embaràs”. A vegades poden sortir uns petits nòduls a les genives, anomenats granulomes piògens que normalment desapareixen després del part. Tots aquests canvis fan que durant l’embaràs es necessiti més cura dental.
- A la menopausa: La disminució d’estrògens fa que hi hagi més sequedat a la boca. A més, la pèrdua de densitat òssia augmenta el risc de malaltia periodontal i pèrdua dental. Aquestes condicions requereixen una atenció especial per evitar la progressió de problemes més greus.
En general, és important mantenir una rutina d’higiene bucodental adequada i visites regulars al dentista al llarg de tota la vida, però en el cas de les dones, aquests hàbits esdevenen especialment crucials durant les etapes de canvis hormonals significatius.
Eva Marcè i Mariuona Sagarra
OdontòloguesImpacte de la respiració bucal a la salut dental
La respiració bucal és un hàbit de respiració anormal en què es respira a través de la boca en comptes del nas. Tot i que pot semblar inofensiu, aquest patró de respiració pot tenir un impacte significatiu per a la salut bucodental. Us expliquem el perquè.
Com afecta la respiració bucal a la salut dental? T’ho expliquem tot seguit.
Sequedat oral i càries
Respirar per la boca comporta més sequedat a la boca. La saliva juga un paper crucial en la neteja de les dents i la neutralització dels àcids. Per tant, amb menys saliva, el risc de desenvolupar càries dental i malalties de les genives augmenta significativament.
Canvis en l’estructura facial i dental
La respiració bucal pot provocar canvis en la forma de la cara i l’alineació de les dents. Per això, els nens que respiren per la boca solen desenvolupar cares més estretes i maloclusió, amb mossegades obertes, mossegades creuades i altres problemes d’ortodòncia.
Problemes del son
Els roncs i les apnees del son són provocats per la respiració bucal poden tenir un impacte negatiu en la qualitat de vida i la salut general.
A Marcè&Sagarra Centre Dental us podem ajudar a identificar els problemes de respiració bucal i aconsellar el tractament més adequat per solucionar els problemes de respiració bucal, com ara:
- Tractament ortodòntic: Un dels possibles tractaments és l’ortodòncia, que no només ajudarà a corregir els problemes d’alineació dental i de maloclusió, sinó que també millorarà la respiració.
- Teràpia de reeducació respiratòria: Té com a objectiu ensenyar a respirar correctament pel nas, cosa que millora la salut denta, la qualitat del son i la salut en general. Les apnees i els sons estan relacionats amb la hipertensió i problemes cardiovasculars.
- Coordinació amb altres professionals de la salut: En alguns casos, treballarem amb altres professionals de la salut, com ara otorrinolaringòlegs i logopedes, per abordar les causes subjacents de la respiració bucal.
Si sou respiradors bucals us aconsellem que demanu cita per a una exploració. Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra Odontòlogues Per què no és gratuïta la 1a visita a la nostra clínica dental?
Actualment, nombroses clíniques dentals ofereixen la primera visita sense cap cost. Aquesta tendència fa que cada vegada més pacients considerin que la primera consulta dental no s’hauria de pagar. No obstant això, alguns professionals del sector mantenim una opinió diferent sobre aquesta pràctica i no oferim visites gratuïtes.
En aquest article us expliquem els motius:
En primer lloc perquè creiem que els motius darrere aquesta estratègia són principalment comercials. Algunes clíniques no cobren la primera visita perquè esperen obtenir un benefici econòmic major més endavant. A Marcè&Sagarra la primera visita és una de les més importants, ja que normalment és quan fem el diagnòstic inicial i realitzem les proves necessàries per establir un pla de tractament personalitzat i efectiu.
Sovint, la pràctica d’oferir visites gratuïtes és una característica de models que busquen mercantilitzar l’odontologia
En segon lloc perquè creiem que el coneixement i l’atenció de qualitat han de ser valorats i remunerats, com qualsevol altre servei professional. Per això considerem que la pràctica d’oferir visites gratuïtes és una característica de models que busquen mercantilitzar l’odontologia a través del baix cost i, tot sigui dit, la baixa qualitat. Nosaltres no ens identifiquem amb aquest enfocament. De fet, pensem que per mantenir el nivell de qualitat que oferim, cal cobrar pels nostres serveis; altrament, hauríem de comprometre la qualitat per alguna altra banda.
Encara que al principi pugui semblar que el pacient es beneficia de no pagar, en realitat, el que s’obté d’una consulta gratuïta poques vegades és exclusivament basat en criteris mèdics.
Per acabar, volem afegir que a Marcè&Sagarra Centre Dental no tenim comercial dental. Els pressupostos els fem els i les doctores segons el que considerem mèdicament més apropiat. En haver cobrat per la consulta, no necessitem recuperar costos a través del tractament, cosa que no passa quan la consulta és suposadament gratuïta i es tendeix al sobrediagnòstic. Els pacients saben que el que se’ls hi recomana és el que honestament considerem millor per a ells.
Esperem haver aclarit aquesta qüestió que sovint genera interrogants.
Eva Marcè & Mariona SagarraOdontòlogues
Extracció de queixals del seny
Els queixals del seny són els últims molars que surten. Solen aparèixer entre els 17 i els 25 anys, tot i que hi ha persones a qui ja no els surten. Es troben als extrems posteriors de la boca, a l’arcada superior i inferior. Sovint ens trobem que no hi ha prou espai i aquests tercers molars erupcionen parcialment o bé queden atrapats en l’os maxil·lar. Per què succeeix això?
El procés evolutiu ha fet que els ossos de la mandíbula siguin cada cop més petits, cosa que fa que els queixals del seny tinguin un paper secundari en la masticació. Avui dia els queixals del seny generen més inconvenients que beneficis i sovint la seva extracció sol ser necessària per evitar problemes en el futur.
Avui dia, els queixals del seny generen més inconvenients que beneficis i sovint la seva extracció sol ser necessària per evitar problemes en el futur.
Problemes freqüents amb els queixals del seny
Com ja hem apuntat abans, la dificultat amb els queixals del seny es presenta quan l’espai disponible és insuficient per al creixement normal, provocant que aquestes peces erupcionin de manera parcial o quedin impactades dins de l’os maxil·lar. Això pot provocar episodis de dolor més o menys intensos, infeccions i altres tipus d’afeccions bucodentals. En altres casos, pot passar que els tercers molars surtin amb normalitat, però que en buscar el seu espai, facin pressió sobre les altres peces dentals ocasionant un apinyament i malposició de les dents. A més, que estiguin ubicats en una zona de difícil accés, fa que la higiene sigui més complicada, cosa que propicia l’aparició de càries.
A Marcè & Sagarra Centre Dental comptem amb un especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial que s’ocupa dels casos més complexos
Què és l’extracció de queixals del seny?
L’extracció dels queixals del seny és una intervenció quirúrgica en què s’extreuen un o més d’aquests molars per tal de corregir els problemes bucodentals que se’n puguin derivar. Depenent del grau de complexitat, aquesta extracció l’ha de fer un cirurgià especialista en cirurgia oral i maxil·lofacial. A Marcè & Sagarra Centre Dental comptem amb un especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial que s’ocupa dels casos més complexos d’extracció de queixals del seny.
Tipus d’extracció del queixal del seny
L’extracció dels tercers molars és un procediment comú en odontologia, però presenta algunes diferències amb altres processos d’extracció dental. Hi ha tres tipus d’extracció de queixal del seny depenent de les seves característiques:1/ Extracció simple dels queixals del senyQuan el queixal ha erupcionat completament es procedeix a la seva extracció a la consulta dental amb anestèsia local. És una intervenció senzilla que genera molt poc malestar al pacient. 2/ Extracció dels queixals del seny amb semi cirurgiaEs fa quan el queixal del seny ha sortit de forma parcial. En aquest cas, es fa una cirurgia menor amb anestèsia local en què es realitza una petita incisió a la geniva per poder extreure el queixal semi retingut. 3/ Extracció dels queixals del seny amb cirurgiaQuan el queixal està totalment retingut, el cirurgià maxil·lofacial ha d’obrir la geniva i en alguns casos l’os per accedir-hi i poder extreure la peça. Per a aquesta intervenció es recorre a l’anestèsia local, tot i que hi ha casos en què s’utilitza la sedació, en funció de la complexitat.
Cures després de l’extracció dels queixals del seny
Després de l’extracció d’aquestes peces us recomanem:
- Aplicar fred en les primeres 24 hores
- No escopir durant les primeres 24 hores, per no alterar la formació dels coàguls necessaris per a la curació.
- Prendre analgèsics entre les 24-72 hores. Si l’odontòleg ho considera oportú, caldrà prendre antibiòtic.
- Beure begudes fredes i fer una alimentació tova els primers dies.
- Fer glopeigs amb clorhexidina (passades les primeres 24 hores).
- No fumar
Si teniu cap més dubte sobre l’extracció dels queixals del seny us recomanem que demaneu una cita trucant al 93 806 79 04.
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona SagarraOdontòlogues
Càries a les dents de llet
Hi ha una creença força estesa que diu que les càries a les dents de llet no comporten cap perill per a la salut dels infants, ja que, al capdavall, es tracta de peces dentals que acabaran caient i que se substituiran per les dents definitives. Res més lluny de la realitat.
Us ho expliquem tot seguit.Les dents de llet tenen un paper destacat perquè els infants es puguin desenvolupar amb normalitat: mastegar bé els aliments i parlar correctament. Alhora, les dents de llet preserven l’espai que hauran d’ocupar les dents permanents.
Quins problemes pot ocasionar una càries en una dent de llet si no es tracta?
Molèsties i dolor: Una càries no tractada pot acabar afectant els nervis de l’interior de la dent provocant molèsties i dolor de més o menys intensitat. Això afectarà la capacitat dels infants per menjar, deglutir, parlar i descansar correctament. Infeccions: Les càries no tractades a les dents de llet poden generar infeccions. Aquestes es poden propagar a les dents permanents i als teixits del voltant. Malposició de les dents permanents: Les dents de llet actuen com a espaiadors per a les dents permanents que estan a sota i que sortiran més endavant. Si es perd una dent de llet prematurament a causa d’una càries no tractada, farà que les dents permanents es desplacin fora de la posició adequada. Això pot causar problemes d’alineació i malposició dental en el futur.
Com es pot evitar l’aparició de càries a les dents de llet?
Com sempre, la prevenció és el millor aliat per evitar l’aparició de càries a qualsevol edat. Una neteja bucal deficient i una alimentació poc saludable rica en sucres refinats com els que hi ha en algunes begudes i en aliments processats, són els principals responsables de l’aparició de càries.
Per prevenir les càries a les dents de llet, recomanem:
Netejar la boca dels nadons amb una gasa estèril i aigua tèbia després de cada àpat i sempre abans de ficar-lo al llit, fins i tot abans que comencin a aparèixer les dents de llet.
Evitar que els nadons s’adormin amb el biberó a la boca. A partir dels 3 anys recomanem fer servir un raspallet suau de capçal petit i ensenyar-lo a raspallar-se les dents suaument.
Finalment, les revisions periòdiques amb l’odontopiediatre permetran diagnosticar i tractar qualsevol tipus de problema.
Eva Marcè i Mariona Sagarra
Odontòlogues
Fas esport? Així és com hauries de cuidar les dents
Gaudir d’una bona salut dental és important, més encara si t’agrada fer esport. En aquest article et donem informació sobre alguns dels riscos més comuns associats a la pràctica esportiva i la salut bucodental. Si fas esport, així és com hauries de cuidar les dents.
Amb l’arribada del nou any qui més qui menys hem fet una llista de bons propòsits. Entre els més habituals hi ha el compromís de portar un estil de vida més saludable. En aquesta línia, fer esport és una de les resolucions més freqüents.
El que poca gent sap és que la mala salut oral pot tenir conseqüències negatives en el rendiment esportiu. A això cal afegir que determinades conductes durant la pràctica esportiva tenen una influència directa en la salut bucodental. T’ho expliquem a continuació.
Si cuides la boca, rendiràs més
Una mala salut oral té repercussions directes en el rendiment esportiu. Se sap que la presència de càries o la malaltia de les genives (gingivitis i periodontitis) pot originar inflamacions més enllà de la boca, com ara tendinitis, dolors musculars i artràlgies. Per altra banda, una mala mossegada (maloclusió dental), pot ocasionar problemes posturals, provocar dolors cervicals i mal d’esquena. A més, la pràctica regular d’activitat física no està exempta de certs riscos per a la nostra salut oral. Tot seguit detallem alguns dels riscos més comuns associats amb la pràctica esportiva són:
- Consum de begudes energètiques: Contenen molt de sucre i poden ocasionar càries i desgast dental.
- Traumatismes: Els esports de contacte poden ocasionar fractures de les dents, els llavis o la mandíbula. L´ús de protectors bucals personalitzats és essencial per prevenir aquests traumatismes. Més info aquí
- Sequedat bucal: La respiració ràpida i constant mentre fem exercici pot ocasionar sequedat bucal. La saliva és clau en la protecció contra les càries, i la disminució de la seva producció pot augmentar el risc de problemes dentals.
- Bruxisme: La tensió associada amb la competició pot fer que serrem les dents amb força. Aquest hàbit pot causar desgast dental i dolor a la mandíbula.
- Infeccions bucals: Després de sessions d’entrenament intenses el sistema immunitari es pot afeblir augmentant el risc d’infeccions com la gingivitis o la periodontitis.
Com minimitzar els riscos?
Per atenuar aquests riscos, aconsellem aquestes seguir mesures preventives:
- Higiene bucal rigorosa: Mantenir una rutina de raspallat i l’ús de fil dental regular és essencial per prevenir l’acumulació de placa i la formació de càries.
- Ús de protectors bucals: Sobretot en esports de contacte, l’ús de protectors bucals personalitzats pot reduir significativament el risc de lesions dentals.
- Hidratació i dieta: Si fas esport necessites una proporció adequada de nutrients que inclogui carbohidrats, proteïnes i greixos i beure molta aigua per una bona hidratació.
- Xiclets sense sucre: Mastegar xiclets sense sucre estimularà la producció de saliva, neutralitzarà els àcids i eliminarà bacteris, a més de protegir l’esmalt dental.
- Control de la ingesta de sucres i àcids: Limitar el consum de begudes i aliments energètics amb un alt contingut en sucres ajudarà a preservar l’esmalt dental.
- Revisions dentals periòdiques: Les revisions dentals regulars permeten detectar i abordar qualsevol problema bucodental en les etapes inicials.
Si fas esport, no comprometis la teva salut bucodental. Cuida les dents, protegeix-les i fes revisions regulars.
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
OdontòloguesEt fan mal les dents quan menges dolç?
Sents dolor a la boca quan menges sucre? T’expliquem les causes i com pots solucionar-ho
Arriben les Festes i això comporta que molts de nosaltres menjarem una amplíssima varietat de dolços en forma de torrons, mantegades, bombons i més, que formen part inherent de les tradicions de Nadal, Cap d’Any i Reis. I pot passar que en menjar aliments dolços, experimentem molèsties o dolor a la boca tot i tenir una bona higiene oral i fer les revisions habituals al dentista. Per què passa això?
Pot passar que en menjar aliments dolços experimentem molèsties i fins i tot mal a la boca
El dolor dental en consumir aliments dolços és una experiència incòmoda que afecta un gran nombre de persones i, contràriament al que es pugui pensar, de totes les edats. Un fenomen que pot manifestar-se amb més o menys intensitat, ja sigui com una petita molèstia o un dolor agut a les dents en el moment de menjar coses dolces.
Aquestes són les causes: Quan consumim sucres, els bacteris que tenim a la boca alliberen àcids que erosionen l’esmalt dental. Quan l’esmalt dental que protegeix la capa interna de la dent (la dentina) es veu afectada a causa d’aquesta erosió de l’esmalt, substàncies com els sucres poden arribar als nervis dentals desencadenant així sensacions doloroses.Estímuls com el fred, la calor o els aliments dolços poden afectar directament els nervis
A diferència de l’esmalt, la dentina és porosa i conté petits túbuls microscòpics que comuniquen amb la polpa dental. Aquests túbuls permeten la transmissió d’estímuls externs cap als nervis al centre de la dent. Quan l’esmalt es fa malbé o hi ha recessió de les genives, la dentina pot quedar exposada, cosa que pot donar lloc a la sensibilitat dental. Estímuls com el fred, la calor o els aliments dolços poden afectar directament els nervis a través d’aquests túbuls.És el que es coneix com a sensibilitat dental.
Què s’hi pot fer? Com reduir la sensibilitat dental?
1/ Mantenir una bona higiene bucal és indispensable. Cal raspallar-se les dents durant dos minuts després de cada àpat. A més, recomanem fer servir un dentifrici específic per a dents sensibles. 2/ El fil dental o el raspallet interproximal prevén l’acumulació de placa i la formació de càries. Recomanem de fer-lo servir un cop a dia, preferiblement a la nit. 3/ En els casos més severs de sensibilitat dental, cal anar al dentista per avaluar la causa subjacent i rebre un diagnòstic precís i un pla de tractament personalitzat. En alguns casos, l’ús de gels desensibilitzants i tractaments de restauració dental poden ser opcions per alleujar el problema. 4/ Finalment, us aconsellem limitar el consum d’aliments i begudes ensucrades, no només per alleujar la sensibilitat dental, sinó també perquè mantenir una dieta equilibrada baixa en sucres contribueix a la salut global de la boca.
Tenir cura de la sensibilitat dental va més enllà de simplement tractar els símptomes immediats. Identificar i abordar la causa subjacent és crucial per desenvolupar un pla de tractament efectiu.
Per a més informació podeu trucar al 93 806 79 04
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
Odontòlogues
Embaràs i salut dental
Sabies que els canvis que es produeixen durant l’embaràs poden afectar la salut dental?
En aquest nou article t’expliquem l’efecte de l’embaràs i la salut dental i et donem consell de com cuidar la salut dental en aquesta etapa de la vida.
Els canvis fisiològics durant l’embaràs poden tenir un impacte significatiu en la salut bucodental. Les fluctuacions hormonals que tenen lloc durant la gestació poden donar lloc a diverses alteracions a la boca i les dents.
Tot plegat pot provocar:
- Gingiviitis gestacional: Amb inflamació i sagnat de les genives
- Canvis en la salivació
- Erosió de l’esmalt, si es tenen vòmits freqüents
- Càries
L’augment dels nivells hormonals pot fer que hi hagi un augment de la circulació sanguínia a les genives. Això pot derivar en inflamació, i sangrat. És el que es coneix com la gingivits gestacional.
En aquestes circumstàncies, les genives inflamades poden ser més susceptibles a l’acumulació de placa bacteriana, augmentant així el risc de malaltia de les genives.
Els vòmits poden contribuir a l’erosió de l’esmalt dental
D’altra banda, les nàusees i els vòmits que algunes dones experimenten durant els primers mesos d’embaràs poden contribuir a l’erosió de l’esmalt dental. Els àcids estomacals afecten negativament les dents, augmentant el risc de càries i sensibilitat dental.
Hi ha estudis que apunten a una relació entre la malaltia de les genives i els parts prematurs.
En tercer lloc, durant l’embaràs hi ha qui té desitjos per aliments que poden ser perjudicials per a la salut bucodental. Parlem dels aliments rics en sucres o àcids, que augmenten el risc de càries.
Hi ha estudis que apunten a una relació entre la malaltia de les genives i els parts prematurs. Per tant, la salut bucodental durant l’embaràs no només afecta les mares sinó que també pot tenir conseqüències en el benestar del nadó.
Per fer front a totes aquestes circumstàncies us recomanem:
Higiene
- Mantenir una escrupolosa higiene dental, 2 cops al dia com a mínim
- Amb un raspall de dents suau
- Sense oblidar el fil dental o el raspallet interproximal, millor a la nit.
Dieta
- Evitar menjar dolços entre hores.
- Prioritzar la fruita en peça sencera als sucs.
- Evitar les begudes amb gas.
- Mastegar un xiclet sense sucre durant 10 minuts després dels àpats.
Si teniu vòmits
- Si teniu vòmits, no us raspalleu les dents immediatament després.
- Millor glopegeu aigua amb una mica de bicarbonat
- Mastegueu un xiclet sense sucre.
Revisió dental
Les revisions dentals periòdiques són imprescindibles durant l’embaràs. A més, cal que aneu al dentista sempre que noteu algun canvi o molèstia a la boca.
Per a més informació, podeu demanar cita trucant al 93 806 79 04
Eva Marcè i Mariona Sagarra
OdontòloguesCirurgia maxil·lofacial per restaurar la funcionalitat i l’estètica
La cirugía maxil·lofacial és una especialitat mèdica que combina l’odontologia i la cirurgia per tractar les patologies de l’àrea craniofacial. L’especialista en cirurgia maxil·lofacial combina coneixements de cirurgia, odontologia i medicina per tractar una àmplia varietat de problemes que van dels aspectes funcionals als estètics.
A Marcè&Sagarra Centre Dental l’especialista en cirurgia maxil·lofacial Dr. Marc Espino Segura-Illa treballa en estreta col·laboració amb l’equip d’odontòlegs i ortodontistes per tal d’oferir un enfocament integral als pacients.Els tractaments que comprèn la cirurgia maxil·lofacial són diversos i poden incloure:
- Extracció de queixals del seny (dents impactades): Les dents que no poden emergir adequadament a causa de la manca d’espai a la mandíbula o quan la seva posició és incorrecta s’anomenen dents impactades. En aquests casos el cirurgià maxil·lofacial fa les extraccions quirúrgiques d’aquestes peces.
- Falta d’os del maxil·lar: La manca d’os al maxil·lar s’aborda mitjançant procediments com empelts d’os, elevació de si maxil·lar i expansió del maxil·lar. Aquests tractaments restauren el volum ossi necessari per millorar la funció i l’estètica oral en pacients amb deficiències òssies al maxil·lar.
- Implants dentals: Els implants dentals tenen com a objectiu substituir les dents perdudes. Es tracta d’una tècnica essencial per millorar la funció masticatòria i per restaurar l’estètica dental.
I també:
- Cirurgia ortognàtica: Aquesta és una de les àrees més comunes de la cirurgia maxil·lofacial. S’enfoca a corregir problemes de maloclusió o mossegada incorrecta, on les dents superiors i inferiors no encaixen adequadament. Aquests procediments milloren la funció masticatòria i l’estètica facial.
- Reconstrucció facial: Després de lesions, accidents o cirurgies, la cirurgia maxil·lofacial porta a terme procediments de reconstrucció per restaurar l’aparença i la funció normal del rostre.
- Tractament de tumors facials i lesions: La cirurgia maxil·lofacial pot abordar tumors benignes o malignes a la regió del cap i el coll, així com altres lesions que requereixen extirpació quirúrgica.
- Tumors a les glàndules salivals: Tot i que la majoria dels tumors de les glàndules salivals són benignes, a la llarga poden provocar molèsties de diferent intensitat i és convenient extirpar-los.
- Tractament de trastorns temporomandibulars: Els problemes de l’articulació temporomandibular (ATM) poden causar dolor a la mandíbula, limitació de l’obertura de la boca, entre altres símptomes. La cirurgia maxil·lofacial permet fer procediments per abordar aquests problemes.
- Cirurgia estètica facial: A més dels procediments mèdicament que hem descrit, la cirurgia maxil·lofacial és l’especialitat que pot fer tractaments d’estètica facial amb l’objectiu d’aconseguir l’harmonització orofacial.
Els tractaments d’estètica facial que oferim al centre són:
- Correcció del somriure gingival
- Tractament del bruxisme (fregament de dents)
- Augment i correcció de la simetria del llavi
- Arrugues del front
- Potes de gall i contorn d’ulls
- Solcs del costat del nas i línia de marioneta
- Arrugues peribucals o codi de barres
- Plasma Ric en Plaquetes
- Factors de Creixement Epidèrmic
Per a més informació podeu demanar cita trucant al 93 806 79 04.
Aliments a evitar amb ortodòncia fixa
T’expliquem quins són els aliments que cal evitar mentre es porten aparells d’ortodòncia fixa
Quins són els aliments cal evitar mentre es fa un tractament d’ortodòncia amb bràquets és una pregunta molt habitual que ens fan els pacients a qui acabem de col·locar aparells d’ortodòncia fixa. És també una de les preocupacions més freqüents dels pares quan els seus fills comencen el tractament.
En aquest article us volem donar informació sobre els aliments i les begudes que no s’haurien de prendre amb bràquets, tant per mantenir els aparells d’ortodòncia en bon estat com per facilitar la higiene oral.
Abans de continuar, cal dir que l’ortodòncia amb bràquets és compatible amb l’estil de vida de pràcticament qualsevol persona. Tot i això, pel que fa a l’alimentació, resulta preferible prendre una sèrie de precaucions mentre dura el tractament.
Aliments i begudes que no hauríem de menjar mentre portem bràquets
- Aliments enganxosos com els caramels tous (Sugus), xiclets i altres llaminadures. Poden quedar atrapats als bràquets i dificultar la neteja.
- Aliments durs com les nous, ametlles, cacauets, crispetes, pa torrat, etc. Aquests menjars poden exercir pressió sobre els bràquets i fer que caiguin o, en el pitjor dels casos, que es trenquin.
- Aliments apegalosos com la crema de cacau (Nutella), la mantega de cacauet, la melmelada, la mel, etc. Es poden adherir fàcilment als bràquets i les dents i dificultar la neteja.
- Begudes ensucrades: refrescos, sucs de fruites industrials, begudes energètiques, etc. Contenen alts nivells de sucre que poden fer acumulació de placa i augmentar el risc de càries.
- Begudes amb gas, ja que poden descalcificar l’esmalt dental i augmentar el risc de taques.
- Aliments i begudes molt calentes que poden causar molèsties i dolor a les dents i les genives, especialment just després d’haver ajustat els bràquets.
- Aliments i begudes molt fredes com els gelats, els sorbets, els glaçons. Poden provocar sensibilitat dental i malestar, també just després d’haver ajustat els aparells.
Complir amb aquestes recomanacions farà que el tractament sigui més senzill i eficaç. En cas contrari, tant el pacient com l’especialista patirem alguns inconvenients:
- En primer lloc, els bràquets es poden trencar o desenganxar. Això farà que s’hagi de programar visites amb l’ortodontista més sovint.
- En segon lloc, es produiran retards en el tractament, ja que l’aparell d’ortodòncia no farà els moviments dentals planificats.
Com veieu, es tracta de recomanacions molt senzilles de seguir. Només requereixen canviar certs costums mentre es fa el tractament d’ortodòncia. El fet de seguir-les farà que el tractament sigui molt més còmode i ràpid per al pacient.
Per a més informació o si teniu més dubtes, podeu posar-vos en contacte amb la clínica trucant al 93 806 79 04.
Eva Marcè i Mariona Sagarra
OdontòloguesFractures i traumatismes en esports d’impacte
La setmana passada es va obrir al públic el nou espai d’skate i pump track al Parc Central d’Igualada. Una meravella que segur que entusiasma els aficionats als patins, els monopatins i les bicicletes, i que de ben segur convidarà als qui encara no ho practiquen a provar-ho.
Es tracta d’activitats emocionants i divertides que cada dia sumen més seguidors, però és important assenyalar que són pràctiques que comporten certs perills. Una de les amenaces associades a aquestes activitats és el risc de patir traumatismes i fractures dentals.
En aquest article us volem explicar per què i com es produeixen les fractures dentals, com evitar-les i, en el cas que es produeixin, quins són els passos a seguir.
Per què es produeixen les fractures dentals?
Quan parlem de fractures o traumatismes dentals associats a un esport o una activitat com les que hem mencionat més amunt ens referim sobretot a:
1. Fractures dentals per impacte contra un objecte: Els patins, el BMX i els monopatins impliquen maniobres i salts que molt sovint comporten caigudes i cops. En cas d’un impacte frontal, hi ha la possibilitat que les dents colpegin contra el terra, una rampa o contra qualsevol altre objecte provocant una fractura dental.
Per prevenir-ho, recomanem fer servir un protector bucal. Els protectors bucals són uns dispositius que cobreixen les dents i les genives i que ajuden a esmorteir els impactes.
2. Fractures dentals per forces d’impacte: Quan es fan salts i maniobres es generen forces d’impacte a tot el cos. Això inclou la boca i les dents. Si no es controlen correctament, aquestes forces també poden provocar fractures.
Per minimitzar el risc de fractures dentals per forces d’impacte, és important tenir un bon control de la força i de la posició de la boca i les dents en aterrar després d’un salt.
Si malgrat totes les precaucions es produeix una fractura dental, cal actuar immediatament. Us expliquem els passos a seguir.
Se m’ha trencat una dent, què he de fer?
Primer de tot és important mantenir la calma. Moltes dents definitives es poden salvar si s’actua amb calma i rapidesa.
1/ Si no hi ha hagut extracció completa (la dent no ha saltat de la boca), però sí una fractura, convé guardar-ne el fragment i anar al dentista perquè valori quin és el millor tractament i evitar la infecció de la dent.
2/ Si la dent està fora de la boca s’ha de conservar en llet o amb la saliva del pacient, SENSE RENTAR-LA, i anar al dentista immediatament per intentar reimplantar-la. Les hores següents al traumatisme són fonamentals per a la supervivència de la dent.3/ Si la dent continua ocupant el seu alvèol, però es mou, hem d’evitar tocar-la i consultar amb l’especialista perquè tracti de fixar-la i valorar tractaments alternatius que assegurin la supervivència de la dent.En aquest infogràfic podreu veure un resum dels passos a seguir.
Tipus de fractures dentals
Hi ha diferents tipus de fractures dentals, que varien segons la ubicació, l’extensió i la gravetat. Els tipus més comuns són:
1) Fractura d’esmalt: En aquesta fractura només s’afecta la capa externa i més dura de la dent, l’esmalt. Pot aparèixer com una esquerda o estella a la dent, però generalment no causa dolor. Sovint, no cal un tractament específic, però pot ser necessari un examen dental per avaluar la gravetat i evitar possibles complicacions.
2) Fractura d’esmalt i dentina: En aquest cas, tant l’esmalt com la dentina, la capa interna de la dent, es veuen afectats. Hi pot haver dolor sensible a la calor, al fred o la pressió. Depenent de l’extensió de la fractura, és possible que calgui un tractament, com una restauració dental amb una obturació o una corona dental.
3) Fractura d’esmalt, dentina i polpa: Aquesta fractura involucra no només l’esmalt i la dentina, sinó també la polpa dental, que és el teixit tou i sensible de l’interior de la dent que conté els nervis i els vasos sanguinis. Pot causar dolor intens, sensibilitat extrema i sagnat. El tractament pot requerir una endodòncia (tractament de l’arrel de la dent) o, en casos més greus, l’extracció de la peça dental.
4) Fractura vertical: En aquest tipus de fractura, l’esquerda s’estén verticalment des de la superfície de masticació cap avall a la dent. Pot ser difícil de detectar visualment i pot causar dolor o no. El tractament dependrà de la ubicació i l’extensió de la fractura i pot requerir una corona, una endodòncia o fins i tot l’extracció de la dent.
5) Fractura d’arrel: Aquest tipus de fractura ocorre a l’arrel de la dent, generalment sota la línia de les genives. Pot ser difícil de detectar i pot estar associada amb dolor, sensibilitat o mobilitat de la dent afectada. El tractament varia segons la ubicació i l’extensió de la fractura, i pot requerir una endodòncia, una cirurgia d’empelt ossi o l’extracció de la dent.
Cal tenir en compte que només un dentista pot fer un diagnòstic precís i determinar el tractament adequat per a una fractura dental. Si heu patit una fractura dental, busqueu atenció dental com més aviat millor per prevenir complicacions futures.
Eva Marcè i Mariona Sagarra
OdontòloguesCom corregir els problemes de mossegada
Problemes de mossegada? Segur que alguna vegada heu sentit a parlar de l’oclusió dental. O potser de la mossegada oberta, la mossegada creuada i la mossegada profunda, en referència a les dents. Però sabeu ben bé què vol dir això?.
En aquest article us expliquem què són els problemes de mossegada d’origen dental, també anomenats maloclusió i la solució per corregir-los.
L’oclusió és la manera com les nostres dents interaccionen i fan contacte entre si. Dit d’una altra manera, és la forma com les dents s’ajunten en tancar la mandíbula. Per tant, la maloclusió és una condició en què les dents superiors i inferiors no encaixen correctament quan la boca està tancada. Això pot ser causat per diversos factors, com la forma i la mida de les dents, la mandíbula i el paladar.
Quan la mossegada no és correcta parlem de maloclusió dental o problemes de mossegada
Tenir una bona mossegada és molt important, ja que és precisament aquí on rau en gran manera la salut bucal, dental i de tota l’estructura orofacial. Hi ha qui pensa que tenir les dents mal alineades és una qüestió purament estètica. La realitat és que alguns mals de cap, d’oïda, de coll i fins i tot d’esquena poden ser provocats precisament per una mala mossegada.
Classificació de la mossegada
Les maloclusions dentals es poden classificar en tres nivells, segons el tipus de problema que presenten. En aquesta imatge es poden veure els diferents tipus de mossegada.
Els tipus més comuns són:
- Mossegada invertida: les dents superiors es tanquen dins les dents inferiors.
- Mossegada oberta: les dents superiors i inferiors no es troben en contacte quan es tanca la boca
- Sobremossegada: les dents superiors cobreixen massa les dents inferiors quan es tanca la boca.
- Mossegada creuada: les dents superiors es tanquen dins de les dents inferiors, en lloc de per fora.
- Diastema: hi ha un espai anormalment gran entre les dents, cosa que pot afectar l’aparença i la funció de la boca.
Causes de la maloclusió
Entre els problemes que causen la maloclusió dental, trobem els següents:
- Càries
- Pèrdues prematures de dents.
- Hàbits de deglució atípica i interposició lingual.
- Xumar-se el dit
- Interposició labial
- Ús perllongat del xumet o del biberó
- Poc espai entre les dents de llet que produeixen anomalies a les dents definitives.
- Mals hàbits alimentaris.
- Factors hereditaris
Què passa si no es tracta la maloclusió
Els problemes més comuns derivats d’una mala mossegada són:
- Inflamació de genives.
- Problemes periodontals.
- Reabsorció òssia
- Dificultat per mastegar
- Dolors musculars del cap i del coll.
- Bruxisme (desgast excessiu de les dents).
- Mal de cap
Corregir les maloclusions és possible (i recomanable) també en adults
La correcció de la mossegada no només es limita als infants i els adolescents, també es pot fer en adults i és un tractament molt recomanable en tots els casos en què hi hagi aquest problema. En l’actualitat els tractaments ortodòntics són segurs per a totes les edats. Com ja hem dit, una mossegada incorrecta pot causar problemes dentals i de salut i minvar la vida dels implants dentals en adults. La correcció de la mossegada pot ajudar a millorar aquests problemes i alhora també tindrà beneficis estètics.
Tractament per a la maloclusió
L’ortodontista és l’especialista que s’ocupa d’estudiar i de corregir la posició de les dents, de les arcades dentàries i dels problemes de l’ATM (l’articulació temporomandibular). L’objectiu principal de l’ortodòncia és aconseguir una bona oclusió i una bona alineació de les dents. Hi ha diferents tipus d’ortodòncia depenent del problema a tractar i de l’edat del pacient. En l’ortodòncia, com en qualsevol camp de l’odontologia, la prevenció és crucial per evitar tractaments més invasius.
El primer pas és visitar l’especialista perquè pugui valorar el vostre cas i oferir-vos un diagnòstic i un estudi amb el millor pla de tractament. Cada cas és únic i requerirà un enfocament personalitzat.
Dres. Eva Marcè i Mariona Sagarra
Perills de no substituir una peça dental perduda
Al llarg de la vida la pèrdua de peces dentals és un fet relativament freqüent. Davant aquesta situació els pacients es pregunten si val la pena substituir aquestes peces perdudes, sobretot si les dents o els queixals que falten no es veuen o es veuen poc quan se somriu. En aquest article us expliquem els perills de no substiuir les peces dentals perdudes.
El fet és que quan una peça dental es perd queda un buit entre les dents que no només afecta el somriure, ja que pot provocar tot un seguit de complicacions a curt i mitjà terminiAbans d’abordar els perills de no substituir les peces dentals perdudes, volem fer un repàs de les causes que provoquen la pèrdua de peces dentals.
Causes de la pèrdua de peces dentals
- Malalties de la boca: la càries i la malaltia periodontal són les dues patologies més freqüents de la boca. Si aquestes malalties no es tracten a temps el més probable és que s’acabi perdent una o més peces dentals.
- Fractures dentals: Entre les causes més freqüents hi ha els traumatismes per accident, mals hàbits com obrir ampolles amb les dents o el bruxisme, que és el fet de serrar les dents inconscientment, sobretot quan es dorm.
- Extraccions dentals: tot i que l’extracció dental és el darrer recurs dins l’odontologia, a vegades no hi ha cap altra solució quan s’han esgotat tots els recursos terapèutics i la peça continua generant molèsties al pacient.
- Agenèsia dental: és l’absència d’una dent a causa d’un problema de desenvolupament. Pot afectar tant la dentició definitiva com la temporal i pot causar problemes tan estètics i funcionals.
Conseqüències de no substituir les peces dentals perdudes
- Desplaçament dental: La manca de peces dentals, dents i queixals, pot fer que les dents veïnes es desplacin cap a l’espai buit, alterant la mossegada i afectant la funcionalitat de la boca.
- Problemes de masticació: La pèrdua d’una peça dental pot dificultar la masticació dels aliments i provocar problemes digestius.
- Pèrdua d’os de la mandíbula que suportava la peça perduda.
- Afectacions a l’articulació temporomandibular (ATM): La manca d’un queixal o d’una dent pot alterar l’equilibri i l’estabilitat de l’articulació temporomandibular, causant dolors i dificultats quan s’obre i es tanca la boca.
- Problemes d’autoestima.
Solucions per reemplaçar peces dentals
Depenent del nombre de peces perdudes hi ha diferents alternatives. Destaquem les següents:
Pròtesis removibles (pròtesis de posar i treure)
Les pròtesis removibles de posar i treure permeten posar noves peces amb uns ganxos que es sostenen a la geniva. La mida del suport dependrà del nombre de peces a substituir i pot arribar a ocupar tot el paladar. A més del suport a les genives també porta uns ganxos que se subjecten a les dents veïnes. Quan se substitueixen totes les dents s’anomena pròtesi completa.
Pròtesis fixes
Se les coneix també amb el nom de funda (si és per a una dent) o pont (si és per a diverses dents). El tractament consisteix a llimar i rebaixar les dents veïnes de la peça que falta per tal de recolzar-hi la peça de substitució. És una solució còmoda i duradora, però no tant com els implants dentals.
Implants dentals
Un implant és un caragol de titani pur que ha estat sotmès a un tractament especial per garantir l’osteointegració a l’os. Es tracta d’una pròtesi mèdica biocompatible, apta per a ser implantada en el cos humà.Un implant consta de 3 parts: el caragol, el connector i la corona o funda. És una peça d’alta precisió dissenyada per resistir forces considerables sobretot durant el procés de masticació. L’avantatge dels implants dentals sobre les opcions anteriors és que no depenen de les dents veïnes per substituir les dents que falten i són, per tant, una alternativa molt conservadora.
Latest newsMarcè&Sagarra2016-11-02T02:27:40+00:00