Canvis hormonals i salut dental
Els canvis hormonals tenen un paper molt important al llarg de la vida de les dones. Aquests canvis afecten directament la salut bucodental.
En moments de canvis hormonals significatius com ho són l’adolescència, l’embaràs i la menopausa, les dones podem experimentar una major predisposició a patir problemes dentals.
Els estrògens i la progesterona poden influir en els teixits bucals, les genives, la saliva i, fins i tot, en la resposta immunitària davant bacteris. Entendre aquests canvis i les seves conseqüències és essencial per prevenir i mantenir una bona salut bucodental al llarg de la vida.
Aquests són els principals aspectes a considerar en cada etapa:
- A l’adolescència: Els nivells de progesterona i estrògens augmenten, fet que pot provocar una major sensibilitat de les genives, a vegades amb inflamació i sagnat. Això fa que les adolescents siguin més susceptibles a l’aparició de càries, especialment si no es té una bona higiene bucal.
- Durant l’embaràs: Els canvis hormonals poden augmentar la sensibilitat de les genives, afavorint una condició coneguda com a “gingivitis de l’embaràs”. A vegades poden sortir uns petits nòduls a les genives, anomenats granulomes piògens que normalment desapareixen després del part. Tots aquests canvis fan que durant l’embaràs es necessiti més cura dental.
- A la menopausa: La disminució d’estrògens fa que hi hagi més sequedat a la boca. A més, la pèrdua de densitat òssia augmenta el risc de malaltia periodontal i pèrdua dental. Aquestes condicions requereixen una atenció especial per evitar la progressió de problemes més greus.
En general, és important mantenir una rutina d’higiene bucodental adequada i visites regulars al dentista al llarg de tota la vida, però en el cas de les dones, aquests hàbits esdevenen especialment crucials durant les etapes de canvis hormonals significatius.
Eva Marcè i Mariuona Sagarra
Odontòlogues