Problemes de mossegada? Us expliquem que són i les solucions per corregir-ho

Maloclusió dental

Problemes de mossegada? Segur que alguna vegada heu sentit a parlar de l'oclusió dental. O potser de la mossegada oberta, la mossegada creuada i la mossegada profunda, en referència a les dents. Però sabeu ben bé què vol dir això?.

En aquest article us expliquem què són els problemes de mossegada d’origen dental, també anomenats maloclusió i la solució per corregir-los.

L’oclusió és la manera com les nostres dents interaccionen i fan contacte entre si. Dit d’una altra manera, és la forma com les dents s’ajunten en tancar la mandíbula. Per tant, la maloclusió és una condició en què les dents superiors i inferiors no encaixen correctament quan la boca està tancada. Això pot ser causat per diversos factors, com la forma i la mida de les dents, la mandíbula i el paladar.

Quan la mossegada no és correcta parlem de maloclusió dental o problemes de mossegada

Tenir una bona mossegada és molt important, ja que és precisament aquí on rau en gran manera la salut bucal, dental i de tota l’estructura orofacial. Hi ha qui pensa que tenir les dents mal alineades és una qüestió purament estètica. La realitat és que alguns mals de cap, d’oïda, de coll i fins i tot d’esquena poden ser provocats precisament per una mala mossegada.

Maloclusió dental en nens

Classificació de la mossegada

Les maloclusions dentals es poden classificar en tres nivells, segons el tipus de problema que presenten. En aquesta imatge es poden veure els diferents tipus de mossegada.

 

Tipus de mossegada dental

Els tipus més comuns són:

Causes de la maloclusió

Entre els problemes que causen la maloclusió dental, trobem els següents:

Què passa si no es tracta la maloclusió

Els problemes més comuns derivats d’una mala mossegada són:

Corregir les maloclusions és possible (i recomanable) també en adults

La correcció de la mossegada no només es limita als infants i els adolescents, també es pot fer en adults i és un tractament molt recomanable en tots els casos en què hi hagi aquest problema. En l’actualitat els tractaments ortodòntics són segurs per a totes les edats. Com ja hem dit, una mossegada incorrecta pot causar problemes dentals i de salut i minvar la vida dels implants dentals en adults. La correcció de la mossegada pot ajudar a millorar aquests problemes i alhora també tindrà beneficis estètics.

Tractament per a la maloclusió

L’ortodontista és l’especialista que s’ocupa d’estudiar i de corregir la posició de les dents, de les arcades dentàries i dels problemes de l’ATM (l’articulació temporomandibular). L’objectiu principal de l’ortodòncia és aconseguir una bona oclusió i una bona alineació de les dents. Hi ha diferents tipus d’ortodòncia depenent del problema a tractar i de l’edat del pacient. En l’ortodòncia, com en qualsevol camp de l’odontologia, la prevenció és crucial per evitar tractaments més invasius.

El primer pas és visitar l’especialista perquè pugui valorar el vostre cas i oferir-vos un diagnòstic i un estudi amb el millor pla de tractament. Cada cas és únic i requerirà un enfocament personalitzat.

Dre. Eva Marcè i Mariona Sagarra