Extracció de queixals del seny

Queixal del seny impactat

Els queixals del seny són els últims molars que surten. Solen aparèixer entre els 17 i els 25 anys, tot i que hi ha persones a qui ja no els surten. Es troben als extrems posteriors de la boca, a l'arcada superior i inferior. Sovint ens trobem que no hi ha prou espai i aquests tercers molars erupcionen parcialment o bé queden atrapats en l'os maxil·lar. Per què succeeix això?

El procés evolutiu ha fet que els ossos de la mandíbula siguin cada cop més petits, cosa que fa que els queixals del seny tinguin un paper secundari en la masticació. Avui dia els queixals del seny generen més inconvenients que beneficis i sovint la seva extracció sol ser necessària per evitar problemes en el futur.

Avui dia, els queixals del seny generen més inconvenients que beneficis i sovint la seva extracció sol ser necessària per evitar problemes en el futur.​

Queixals del seny

Problemes freqüents amb els queixals del seny

Com ja hem apuntat abans, la dificultat amb els queixals del seny es presenta quan l’espai disponible és insuficient per al creixement normal, provocant que aquestes peces erupcionin de manera parcial o quedin impactades dins de l’os maxil·lar. Això pot provocar episodis de dolor més o menys intensos, infeccions i altres tipus d’afeccions bucodentals. En altres casos, pot passar que els tercers molars surtin amb normalitat, però que en buscar el seu espai, facin pressió sobre les altres peces dentals ocasionant un apinyament i malposició de les dents. A més, que estiguin ubicats en una zona de difícil accés, fa que la higiene sigui més complicada, cosa que propicia l’aparició de càries.

A Marcè & Sagarra Centre Dental comptem amb un especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial que s'ocupa dels casos més complexos

Què és l'extracció de queixals del seny?

L’extracció dels queixals del seny és una intervenció quirúrgica en què s’extreuen un o més d’aquests molars per tal de corregir els problemes bucodentals que se’n puguin derivar. Depenent del grau de complexitat, aquesta extracció l’ha de fer un cirurgià especialista en cirurgia oral i maxil·lofacial. A Marcè & Sagarra Centre Dental comptem amb un especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial que s’ocupa dels casos més complexos d’extracció de queixals del seny.

Tipus d'extracció del queixal del seny

L’extracció dels tercers molars és un procediment comú en odontologia, però presenta algunes diferències amb altres processos d’extracció dental.  Hi ha tres tipus d’extracció de queixal del seny depenent de les seves característiques:
1/ Extracció simple dels queixals del seny
Quan el queixal ha erupcionat completament es procedeix a la seva extracció a la consulta dental amb anestèsia local. És una intervenció senzilla que genera molt poc malestar al pacient.
 
2/ Extracció dels queixals del seny amb semi cirurgia
Es fa quan el queixal del seny ha sortit de forma parcial. En aquest cas, es fa una cirurgia menor amb anestèsia local en què es realitza una petita incisió a la geniva per poder extreure el queixal semi retingut.
 
3/ Extracció dels queixals del seny amb cirurgia
Quan el queixal està totalment retingut, el cirurgià maxil·lofacial ha d’obrir la geniva i en alguns casos l’os per accedir-hi i poder extreure la peça. Per a aquesta intervenció es recorre a l’anestèsia local, tot i que hi ha casos en què s’utilitza la sedació, en funció de la complexitat.

Cures després de l'extracció dels queixals del seny

Després de l’extracció d’aquestes peces us recomanem:
 
  • Aplicar fred en les primeres 24 hores
  • No escopir durant les primeres 24 hores, per no alterar la formació dels coàguls necessaris per a la curació.
  • Prendre analgèsics entre les 24-72 hores. Si l’odontòleg ho considera oportú, caldrà prendre antibiòtic.
  • Beure begudes fredes i fer una alimentació tova els primers dies.
  • Fer glopeigs amb clorhexidina (passades les primeres 24 hores).
  • No fumar
Si teniu cap més dubte sobre l’extracció dels queixals del seny us recomanem que demaneu una cita trucant al 93 806 79 04.
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
Odontòlogues