Fas esport? Així és com hauries de cuidar les dents

Gaudir d'una bona salut dental és important, més encara si t'agrada fer esport. En aquest article et donem informació sobre alguns dels riscos més comuns associats a la pràctica esportiva i la salut bucodental. Si fas esport, així és com hauries de cuidar les dents.

Esport i salut dental

Amb l’arribada del nou any qui més qui menys hem fet una llista de bons propòsits. Entre els més habituals hi ha el compromís de portar un estil de vida més saludable. En aquesta línia, fer esport és una de les resolucions més freqüents.

El que poca gent sap és que la mala salut oral pot tenir conseqüències negatives en el rendiment esportiu. A això cal afegir que determinades conductes durant la pràctica esportiva tenen una influència directa en la salut bucodental. T’ho expliquem.

Si cuides la boca, rendiràs més

Una mala salut oral té repercussions directes en el rendiment esportiu. Se sap que la presència de càries o la malaltia de les genives (gingivitis i periodontitis) pot originar inflamacions més enllà de la boca, com ara tendinitis, dolors musculars i artràlgies. Per altra banda, una mala mossegada (maloclusió dental), pot ocasionar problemes posturals, provocar dolors cervicals i mal d’esquena. 
 
A més, la pràctica regular d’activitat física no està exempta de certs riscos per a la nostra salut oral.
Alguns dels riscos més comuns associats amb la pràctica esportiva són:

1.Consum de begudes energètiques: Contenen molt de sucre i poden ocasionar càries i desgast dental.

2. Traumatismes: Els esports de contacte poden ocasionar fractures de les dents, els llavis o la mandíbula. L´ús de protectors bucals personalitzats és essencial per prevenir aquests traumatismes. Més info aquí

2. Sequedat bucal: La respiració ràpida i constant mentre fem exercici pot ocasionar sequedat bucal. La saliva és clau en la protecció contra les càries, i la disminució de la seva producció pot augmentar el risc de problemes dentals.

3. Bruxisme: La tensió associada amb la competició pot fer que serrem les dents amb força. Aquest hàbit pot causar desgast dental i dolor a la mandíbula.

4, Infeccions bucals: Després de sessions d’entrenament intenses el sistema immunitari es pot afeblir augmentant el risc d’infeccions com la gingivitis o la periodontitis.

Esport i salut bucodental

Com minimitzar els riscos?

Per atenuar aquests riscos, aconsellem aquestes mesures preventives:

1. Higiene bucal rigorosa: Mantenir una rutina de raspallat i l’ús de fil dental regular és essencial per prevenir l’acumulació de placa i la formació de càries.

2. Ús de protectors bucals: Sobretot en esports de contacte, l’ús de protectors bucals personalitzats pot reduir significativament el risc de lesions dentals.

3. Hidratació i dieta: Si fas esport necessites una proporció adequada de nutrients que inclogui carbohidrats, proteïnes i greixos i beure molta aigua per una bona hidratació.

4. Xiclets sense sucre: Mastegar xiclets sense sucre estimularà la producció de saliva, neutralitzarà els àcids i eliminarà bacteris, a més de protegir l’esmalt dental.

5. Control de la ingesta de sucres i àcids: Limitar el consum de begudes i aliments energètics amb un alt contingut en sucres ajudarà a preservar l’esmalt dental.

6. Revisions dentals periòdiques: Les revisions dentals regulars permeten detectar i abordar qualsevol problema bucodental en les etapes inicials.

Si fas esport, no comprometis la teva salut bucodental. Cuida les dents, protegeix-les i fes revisions regulars.

Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
Odontòlogues