Aquests dies alguns dels nostres pacients estan a casa en aïllament, bé per haver donat positiu en Covid 19 o perquè han estat en contacte directe amb alguna persona positiva. Ara ja sabem quines han de ser els protocols d’higiene i desinfecció que hem de seguir per evitar la transmissió entre els membres de la família, però en aquest post us volem fer arribar tot un seguit de recomanacions per a la higiene oral durant la Covid que us aniran bé tant per a la salut bucal com per prevenir la transmissió del coronavirus. Cal recordar que les mucoses de la boca i del nas son les principals vies i dipòsits per a la transmissió dels virus; sobretot els aerosols (les gotetes que emetem quan parlem, cantem o tossim) poden contenir partícules víriques i, per tant, poden transmetre la infecció.
A continuació us donem tot un seguit de recomanacions per evitar o, si més minimitzar el risc de transmissió de Covid 19.
1. Tenir una bona higiene bucodental ajuda a prevenir la infecció pel coronavirus i també per altres virus. Si tens una mala higiene dental tindràs més càrrega de bacteris i de virus a la boca. El raspallat de dents ha de durar entre dos i tres minuts i s’ha de fer tres vegades al dia, sobretot després dels àpats principals.
2. Evitar la contaminació creuada: eviteu de posar els raspalls de dents de tota la família en un mateix pot, ja que podem ser portadors asimptomàtics del virus sense saber-ho. Tenir els raspalls junts afavoreix la contaminació dels uns als altres.
3. Eviteu posar la caputxa al raspall de dents. En tot cas, mireu que tingui forats de ventilació perquè es pugui assecar bé.
4. Canvieu el raspall de dents després d’un procés infecciós. Això és de vital importància, donat que encara no sabem la capacitat de reinfecció d’aquest virus i el nostre raspall podria ser un transmissor per a la resta de la família.
5. Cal que tanqueu la tapa del vàter abans de la descàrrega de la cisterna. Si tenim el raspall a prop del vàter, cada cop que algú tiba la cadena es poden formar aerosols; un núvol de micro-gotetes que surt del vàter i pot arribar al raspall.
6. Neteja interdental (entremig de les dents): sigui amb fil dental, seda o raspalls interproximals. Si no rentem bé aquestes zones, no estem netejant bé la nostra cavitat bucal.
7. També és molt important netejar la llengua, ja que és un gran reservori de microorganismes, especialment per aquest virus. La higiene de la llengua redueix la càrrega microbiana i limita el reservori.
8. Desinfecteu el raspall després del seu ús. No és recomanable compartir el mateix tub de pasta dental, sobretot si teniu la malaltia, ja que podeu provocar una contaminació creuada.
9. L’ús de col·lutoris ajuda a disminuir la càrrega microbiana de la cavitat oral. El clorur de cetilpiridini (CPC) és un principi actiu d’ús diari que podem recomanar a llarg termini i que té una substantivitat de tres a cinc hores i que ens pot ajudar a controlar la càrrega microbiana oral. Serà útil glopejar tres vegades al dia durant el procés actiu del coronavirus, ja que s’ha vist que té un efecte sobre la capa lipídica del virus. El CPC pot tenir un efecte preventiu a les vies respiratòries, ja que disminueix la càrrega viral a la boca, ajudant a prevenir el contagi. És per això que aconsellem de fer gàrgares. Cal no abusar dels col·lutoris que porten alcohol, donat que si s’usen de manera compulsiva augmenten el risc de patir càncer oral.
Aquests son els protocols que seguim al centre dental Marcè i Sagarra
Al nostre centre tenim molt clar que hem de vetllar rigorosament per a la prevenció de la pandèmia. Des que vàrem obrir les portes, hem seguit totes les mesures per tal d’evitar el contagi i la infecció de Covid
Just a l’entrar, a la porta, podreu llegir les noves normatives i recomanacions que tenim al centre.
En l’entrar, la nostra recepcionista:
- 1 Us oferirà gel hidroalcohòlic.
- 2 Us prendrà la temperatura corporal.
- 3 Us ajudarà a posar-vos unes polaines als peus per no introduir cap brutícia del carrer
- 4 En asseure’s a la sala d’espera us donarem un formulari que caldrà que empleneu per saber si teniu algun altre símptoma compatible amb la Covid 19 o si heu pogut ser un contacte estret amb un positiu. D’aquesta manera minimitzem riscs i evitem contagis cap a tot l’equip i cap als pacients posteriors que ens han de visitar.
Un cop sigueu dins del box:
- 1 En passar al box i un cop asseguts, us podreu treure la mascareta i us oferirem un col·lutori amb cetilpiridini per tal de reduir la càrrega vírica bucal.
- 2 Un cop passeu a l’àrea clínica, tant la doctora com l’auxiliar van degudament equipades amb els seus EPIs (equip de protecció individual) que consten de mascareta FFP2, mascareta quirúrgica, pantalla facial, barret, doble guant de làtex o nitril, bata impermeable sobre d’uniforme habitual de treball i calçat adequat cobert amb protecció sol ús.
- 3 Un cop s’inicia el tractament utilitzem els purificadors d’aire a cada box que succionen l’aire, el passen per un ultraviolat desinfectant-lo i el treuen de nou, net i desinfectat. Això funciona tota l’estona durant el tractament.
- 4 Quan el pacient marxa del box, sempre es torna a col·locar la mascareta i desinfectem tot el material i la cadira dental. La llum ultraviolada per a petit quiròfan actua eliminant tota mena de microorganismes (bacteris, fongs i virus).
Si necessiteu més informació, podeu trucar-nos al 93 806 79 04 i amb molt de gust resoldrem els vostres dubtes.