Relació entre depressió i salut bucodental

Els trastorns mentals són força comuns i sovint es relacionen amb una àmplia gamma de problemes de salut. Les conseqüències en l'àmbit psicològic, afectiu i familiar són visibles, però n'hi ha d'altres que no ho són tant. En aquest article us expliquem la relació entre la depressió i la salut bucodental.

Depressió i salut dental

Sabies que les persones amb trastorns mentals tenen més risc de patir malalties bucodentals com les càries i la patologia periodontal?

Aquestes són algunes possibles causes:

1. Higiene bucal deficient: La falta d’un correcte raspallat, entre dues o tres vegades al dia amb pasta fluorada, afavoreix l’acumulació de placa i carrall amb la consegüent aparició de càries i problemes gingivals

2. Dieta inadequada: Hi ha més tendència a descuidar una alimentació sana i a menjar més aliments processats, precuinats i envasats. També el consum de begudes carbonatades i ensucrades. Això, a més de sobrepès, amb el temps propicia l’aparició de càries dentals.

3. Medicaments: La majoria de medicaments antidepressius tenen com a efecte secundari la disminució de la quantitat de saliva en boca. Això provoca que s’estigui més exposat a l’atac dels bacteris i que s’afavoreixi l’aparició de càries i problemes periodontals. Alguns d’aquests medicaments produeixen la sensació de boca-seca i pot aparèixer dolor i sensació de cremor a la mucosa bucal i a la llengua.

4. Deixadesa: La mateixa malaltia provoca el descuit tant de la higiene bucodental com de les visites regulars al dentista. Això fa que s’acumulin els problemes i la posterior necessitat de tractar-los.

Altres aspectes que cal tenir en compte:

• Més del 60% dels pacients amb depressió comenten haver patit dolor dental en algun moment.

• L’estrès associat a la depressió genera alts nivells de cortisol. Aquesta és una hormona que debilita el sistema immunitari, fent que el pacient sigui més vulnerable a infeccions i inflamacions, en aquest cas, bucodentals.

• Es poden generar desordres de l’articulació temporomandibular que cursen amb dolor, aftes i bruxisme (serrar les dents)

• La depressió té un component inflamatori que pot agreujar-se en presència d’altres, com la malaltia periodontal.

• Els pacients depressius poden tenir un alt risc d’hàbits nocius com el tabac o l’alcohol, tots ells associats a una mala salut oral.

Un mal estat bucodental també pot generar problemes d’autoestima i de relació.

Cal estar atent si es presenten els següents símptomes:

• Mal humor, plor fàcil.
• Pèrdua de l’interès de viure.
• Aïllament d’amics i familiars.
• Canvis en les ganes de menjar.
• Insomni, son irregular.
• Pèrdua d’energia i motivació

 

És molt important que el pacient amb algun quadre de trastorn depressiu acudeixi regularment al seu dentista de confiança. Ell/a l’aconsellarà sobre rutines d’higiene oral, alimentació, hàbits de vida saludable, etc. per evitar que les dents i les mucoses pateixin les conseqüències de la malaltia i la medicació.

 

Dres. Mariona Sagarra Valls i Eva Marcè Termes