El càncer bucal es pot prevenir

En la nostra professió d’odontòlogues desgraciadament hem hagut de diagnosticar lesions precanceroses i canceroses. La part positiva és que el càncer bucal es pot prevenir.

    Com detectar el càncer bucal  

Un dia va entrar per la porta un pacient que vaig derivar a l’hospital amb caràcter urgent a causa d’una lesió que ni tan sols era el motiu de consulta del pacient. Ell només volia treure’s una dent que es movia. Es va enfadar molt quan no vaig voler-li treure la dent, ja que calia operar-se urgentment i valorar quin grau de malignitat tenia. Anys més tard va entrar per la porta, no el vaig reconèixer i la primera paraula que va pronunciar va ser un “gràcies per estar viu”.

Per això és tan important la prevenció i el diagnòstic prematur, i és per aquest motiu que fem aquest article.

Predomini del càncer bucal

      • A Espanya hi ha entre 6 i 12 casos nous cada any en els homes per cada 100.000 habitants i uns 2 casos nous en dones per cada 100.000 habitants.
      • El càncer bucal és doncs més freqüent en homes que en dones, encara que actualment aquesta diferència es va reduint significativament.
      • No és una malaltia que afecta només la gent gran, també pot afectar els menors de quaranta anys.
      • La zona més freqüentment afectada és la llengua, tot i que pot afectar tota la boca.

A vegada… avisa

      • Ocasionalment apareixen lesions que es poden tractar i curar abans que es malignitzin
      • Solen aparèixer símptomes que poden ser diagnosticats pels odontòlegs.
      • L’autoexploració és molt important

El diagnòstic precoç és fonamental

La mortalitat per càncer oral és molt alta, ja que sovint es diagnostica tard. Si el diagnòstic es troba en un estadi inicial l’índex de supervivència és molt alt. Tanmateix, el tractament d’un càncer oral avançat és molt agressiu i mutilant.

Com es pot evitar?

Existeixen factors de protecció per evitar-lo:
  • Consumint fruites i verdures.
  • Mantenint una bona higiene oral.
  • Curant les lesions precanceroses.

Hi ha diversos factors que propicien l’aparició de càncer oral:

  • Consum de tabac.
  • Consum d’alcohol.
  • La infecció d’alguns tipus de VPH (virus del papil·loma humà).
  • L’existència d’algun tipus d’element que traumatitzi contínuament la boca (ja sigui aparell protèsic bucal, una dent trencada, …)
  • Exposició excessiva al sol (en els casos de càncer labial)
  Fumar i càncer bucal  

Per aquest motiu és molt important les revisions anuals al dentista per intentar fer un diagnòstic el més precoç possible i minimitzar el tractament posterior. L’autoexploració és també fonamental per aconseguir aquest diagnòstic precoç.

Aparença del càncer bucal

El càncer bucal pot aparèixer com una úlcera, un “bony”, una petita ferida o una petita placa vermella i/o blanca que no es puguin atribuir a ferides prèvies i que no es curin o millorin en un termini de dues setmanes.

Autoexploració de la boca

Una exploració pròpia busca detectar la presència eventual de lesions vermelles i/o blanques a la mucosa, amb úlceres o sense, que no desapareixen després de dues setmanes.

Aquestes lesions no són necessàriament doloroses

L’autoexploració pot fer-se de manera rutinària i cada sis mesos quan es passa dels 40 anys. En qualsevol cas l’autoexploració no pot substituir mai la visita al dentista. Fer-se una exploració un mateix és simple, ràpid i no requereix instruments particulars. Una bona font de llum, un mirall i el mànec d’una cullera són suficients.

Passos per fer l’autoexploració de la boca

  1. Davant del mirall mirar-se els llavis des de prop.
  2. Amb la boca tancada doblegar el llavi superior i inferior cap a fora i observar el teixit intern.
  3. Amb la boca oberta i amb l’ajuda d’un mànec de cullera moure les galtes cap amunt, avall i endarrere per observar les parets internes de la boca i el seu angle.
  4. Amb la boca oberta examinar la part de darrere de les dents de baix.
  5. Traient i amagant la llengua, observar la part més posterior. Examinar els laterals de la llengua des de la punta fins la part de darrera movent la llengua a dreta i esquerra.
  6. Tocar el paladar amb la punta de la llengua, examinant la llengua i la mucosa.
  7. Deixar la punta de la llengua al paladar, moure la llengua cap a la dreta i cap a l’esquerra i examinar la mucosa de baix.
  8. Movent el cap enrere, intentar examinar el paladar
Autoexploració bucal  

En definitiva, la conclusió a la qual cal arribar és que el DIAGNÒSTIC PRECOÇ de la malaltia és PRIMORDIAL, amb autoexploracions i amb la visita anual a l’odontòleg i, sobretot, evitant els factors de risc causants de la malaltia com el tabac i l’alcohol.

Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra Centre dental Marcè i Sagarra