Estrès i bruxisme: Com afecta l’estrès a la teva salut dental?

Estrès i bruxisme

En aquesta nova entrada us parlarem de com afecta l’estrès a la teva salut dental. Més concretament de la relació que hi ha entre els estats d’estrès i el bruxisme.

Durant aquest últim any hem viscut immersos en una pandèmia global que en major o menor mesura ens ha afectat a tots. Una situació que ha generat estats d’ansietat, de depressió i que en molts casos ens ha portat a un increment de l’estrès. Aquest estrès derivat per la “coronòfobia,  que els experts descriuen com una resposta excessiva de por a contreure el virus, ha fet augmentar exponencialment els casos de bruxisme al nostre país.

Què és el bruxisme?

El bruxisme, que col·loquialment es coneix com el fet de serrar o pressionar les dents involuntàriament, pot afectar tant a adults com a infants.  Tot i que se sol produir a la nit mentre dormim, també pot donar-se durant el dia. Es tracta d’una disfunció de l’articulació temporomandibular. Aquesta articulació està relacionada amb la manera de tancar les dents i amb el sistema neuromuscular que permet accions com mastegar, deglutir i parlar. Aquest trastorn es caracteritza per l’alteració dels músculs mandibulars i de les estructures del costat. 

L’estrès és la principal causa, dental, però cal tenir en compte altres patologies com la maloclusió, una asimetria esquelètica, l’artritis o un trastorn degeneratiu i inflamatori de les articulacions temporomandibulars. Igualment, els canvis en les nostres rutines laborals com l’augment del teletreball poden generar postures inadequades que acaben afectant aquesta articulació i ocasionar bruxisme.

Com puc saber si tinc bruxisme?

Per esbrinar-ne l’origen i el grau de gravetat es recomana fer una visita a l’odontòleg davant de qualsevol d’aquests símptomes:

  • Mals de cap i de coll.
  • Molèsties als músculs de la cara
  • Desgast dental i sensibilitat generalitzada.
  • Sorolls a l’oïda en obrir i en tancar la boca, a vegades acompanyats de dolor i d’altres sense.

Com es pot tractar el bruxisme?

El tractament més comú per abordar el bruxisme és l’ús d’una fèrula de descàrrega per dormir. L”objectiu  és col·locar l’articulació en una posició correcta, relaxant així la musculatura d’una manera progressiva.

Al mateix temps, aquesta fèrula disminuirà la tendència a serrar les dents i impedirà el seu desgast.

La visita al fisioterapeuta per disminuir les contractures de la musculatura cranial i cervical, els analgèsics i els antiinflamatoris en moments puntuals també ajuden a disminuir les molèsties típiques d’aquesta patologia. També es recomanable realitzar exercicis de correcció postural, seguir uns hàbits alimentaris saludables i practicar activitat física amb freqüència. Tot plegat ajudarà a reduir l’estrès i evitar el bruxisme.