L’odontòloga Eva Marcè participa en la 1a Trobada FLS Catalunya

Dimecres 9 de novembre, La Dra. Eva Marcè va participar com a ponent a la 1a Jornada de FLS (Fracture Liaison Services) de Catalunya. La trobada  es va celebrar el Centre Cívic Nord d’Igualada i va aplegar cent-vint-i-cinc professionals.

A continuació us ho expliquem:

FLS ANOIA és una unitat multiprofessional en què intervenen especialitats mèdiques relacionades amb el metabolisme ossi per atendre pacients que pateixen osteoporosi i fractures osteoporòtiques.

Especialistes de FLS Anoia

Les unitats FLS són un model multidisciplinari d’atenció al pacient, que de forma coordinada, assumeixen la responsabilitat d’identificar, tractar i donar suport els pacients amb fractures per fragilitat òssia. 

Aquestes unitats intervenen sobre cada pacient i redueixen la probabilitat de patir una nova fractura. Aquest model està format per diferents professionals que intervenen al llarg de tot el procés assistencial: traumatòlegs, odontòlegs, geriatres, rehabilitadors i treballadors socials, entre d’altres. 

Les fractures per fragilitat són aquelles produïdes per traumatismes de baixa energia en ossos que en condicions normals no es trencarien.

El risc de patir una fractura per fragilitat augmenta amb l’edat. A causa de l’envelliment de la població es preveu que aquesta incidència s’incrementi en els pròxims anys.

Aquestes són les xifres:

Les estimacions globals a Europa també apunten que 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes majors de 50 anys patirà una fractura per osteoporosis. Un cop es presenta la primera fractura el risc de patir-ne una altra augmenta considerablement, principalment durant els 2 primers anys.

Des del vessant de l’odontologia, als pacients amb fragilitat òssia i fractures osteoporòtiques se’ls solen prescriure fàrmacs que s’han de coordinar amb l’odontòleg donat que poden interferir en la cicatrització de la postcirurgia bucal.

La 1a Trobada FLS Catalunya, que va aplegar més de 100 professionals, va ser un èxit rotund en què els professionals van poder compartir experiències i coneixements de model per atendre la població amb fractures per  fragilitat òssia.