M’haig de treure els queixals del seny?

Quan cal treure els queixals del seny?

S'han de treure els queixals del seny? En aquest article volem donar resposta als dubtes més freqüents que ens plantegeu sobre els queixals del seny.


Queixals del seny és el nom popular que reben els últims queixals de la mandíbula i del maxil·lar superior. En odontologia els anomenem cordals i són les últimes peces a erupcionar. Si els queixals del seny estan alineats correctament són peces útils i valuoses, però quan això no passa representen un problema de salut bucodental important i pel qual rebem moltes consultes.

1. Per què se’n diuen “queixals del seny”?
El seu nom va associat a la fase de la vida en què apareixen. La seva erupció s’associa al moment en què generalment nois i noies adquireixen més maduresa i seny.
2. A quina edat surten?
Els queixals del seny són els últims queixals a desenvolupar-se i erupcionar. Solen aparèixer al final de l’adolescència, generalment al voltant dels 18 anys.

Els queixals del seny són herència dels nostres avantpassats que necessitaven una mandíbula més grossa amb més dents per poder menjar el que caçaven.

3. Tothom té queixals del seny?
No és un fet excepcional que hi hagi persones a qui no els arribin a sortir mal els queixals del seny, o bé que només ho facin alguna d’aquestes quatre peces. Els queixals del seny són herència dels nostres avantpassats que necessitaven una mandíbula més grossa amb més dents per poder menjar el que caçaven.
4. ¿Per què a vegades fan mal els queixals del seny?
L’erupció d’una dent per ella mateixa, ja pot produir molèsties. Si a més, li falta espai la inflamació que provoca a les genives pot generar dolor i molèsties. Els principals símptomes associats a la sortida dels queixals del seny són:
 
  • Dolor a la boca, que pot arribar a l’orella
  • Dificultat per obrir la boca
  • Inflamació de la cara i de la geniva
  • Sensació de mal de coll
  • Febrícula

En recomanem l'extracció quan suposen un risc per al benestar dels queixals sans que hi ha al costat.

Queixals del seny
5. Quan es recomana l’extracció dels queixals del seny?
En recomanem l’extracció quan suposen un risc per al benestar dels queixals sans que hi ha al costat. Sovint, els queixals del seny, surten horitzontals respecte al pla correcte d’erupció i impacten als segons molars, augmentant el risc que es produeixin càries i altres problemes.
 
Altres vegades, tot i que la via d’erupció sigui correcta, els maxil·lars són massa petits perquè hi càpiguen. Quan això passa, poden quedar mig amagats per la geniva, circumstància que fa que s’hi acumulin restes de menjar i placa bacteriana, augmentant el risc de patir càries, infeccions, dolor, inflamació i mal alè.
 
 
6. Quins problemes puc tenir si no em tracto els queixals del seny?
A banda del que ja hem esmentat abans, les complicacions més freqüents derivades de la falta d’espai són l’apinyament i la malposició de les dents del davant. En altres casos es pot produir una infecció amb el consegüent flegmó que pot degenerar en problemes més greus.
 
7. ¿Com i quan s’han de treure els queixals del seny?
Cap al final de l’adolescència val la pena estudiar cada cas i valorar la necessitat o no d’extreure’ls, aplicant sempre el protocol més senzill i amable per al pacient.

A Marcè & Sagarra Centre Dental comptem amb un especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial que s'ocupa dels casos més complexos.


8. Quin especialista fa l’extracció dels queixals del seny?

El cirurgià maxil·lofacial és l’especialista més capacitat per resoldre els dubtes i treure els queixals del seny. A Marcè & Sagarra Centre Dental comptem amb un especialista en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial que s’ocupa dels casos més complexos. 
 
9. És dolorosa l’extracció dels queixals del seny?
L’extracció és un procediment indolor gràcies a l’anestèsia o la sedació, segons el cas. La recuperació dependrà del grau de dificultat de l’operació, però és habitual que els tres primers dies després de la intervenció la mandíbula es vegi una mica inflada.
 
10. Com puc saber si m’estan sortint els queixals del seny i se me’ls haig de treure?
 
Només hi ha una manera de saber-ho amb precisió i és mitjançant una exploració bucodental completa. Aquesta, junt amb una radiografia panoràmica ens permetran saber amb tota seguretat si és convenient o no treure’ls i quin serà el millor procediment en cada cas.
 
Per a més informació podeu demanar hora trucant al 93 806 79 04.
 
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra, odontòlogues